Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•7:35 PM
Teater NATRAH baru sahaja tamat pd 13 Disember lalu. Ia mula dipentaskan pd 30 November sehingga 9 Disember namun dilanjutkan sehingga 13 Dis kerana sambutan yang menggalakkan.



Saya turut tidak ketinggalan. Pada hari Jumaat (11/12) lalu saya ke IB menonton Natrah. Mempercayai hasil buah tangan Erma yg pasti tidak mengecewakan, saya begitu teruja utk menontonnya. Tambahan saya mengikuti kisah tragis ini menerusi tulisan Datuk Fatini Yaacob di majalah Dewan Masyarakat sejak di zaman bangku sekolah lagi. Bagi saya, kisah Natrah begitu dekat dgn jiwa saya, entah kenapa.

Natrah merupakan kisah tragis seorang gadis Belanda yg terpaksa berpisah kasih dengan ibu angkat dan suami tercinta. Isu ini pernah mencetus tragedi berdarah di Singapura dan Malaya kerana kebangkitan masyarakat Islam mempertahan kesucian agama.



Namun, saya memuji sikap Erma dlm menjawab soalan mengenai kesudahan hidup Natrah. Persoalan penghabisan usianya. Tidak perlu diutarakan sama ada beliau telah murtad atau sebaliknya. Meskipun beliau telah ditukar kembali ke agama asal oleh ibubapanya, namun menerusi penulisan Fatini, sepanjang hayatnya Natrah mengalami tekanan yang begitu hebat krn segala apa yg berlaku bukan di atas kerelaannya. Semoga roh Islam sentiasa lekat dihatinya hingga saat beliau menghembuskan nafas terakhirnya.

Kedua, saya tertarik dengan fakta yg diselitkan di dlm teater ini. Kebetulan saya baru sahaja selesai membuat editing buku "Membina Jiwa Merdeka" karya Sdr. Mohd Fadli Abd Ghani , mengenai kebangkitan masyarakat Melayu di dalam kisah Natrah. Masyarakat semakin marah dan kecewa kerana ketika kejadian tersebut pihak pemerintah tidak campur tangan mempertahankan agama krn Malaya ketika itu belum mencapai kemerdekaan. Dek bimbangkan British tdk memberikan kemerdekaan kpd Malaya, pemerintah tdk mahu campur tangan krn bimbang proses kemerdekaan Malaya akan menemui kegagalan, akhirnya mrk lihat kes Natrah begitu shj sehingga mengorbankan banyak nyawa. Di sini Erma meletakkan watak Dr. Burhanuddin al-Helmy dan Karim Ghani dalam berjuang mempertahankan kes Natrah.
Semoga ramai lagi penggiat teater mementaskan kisah sejarah utk tatapan generasi kini. Yang pasti, biarlah terkandung visi & misi di sebaliknya.
Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•11:50 PM
Isnin lepas (07.12.2007) birthday Ahnaf yg ke -12. Apa lagi...dah setiap thn jatuh pd cuti sekolah, dia pun demand la....Di sebabkan suami yg payah sikit nak cuti lama2, so destinasi yg paling mudah & dekat, Port Dickson je la....tp kali ni malas dah nak suasana laut....so kami pilih themepark Tiara Beach Resort....mmg sesuai untuk kanak2 spt mrk....apalagi berendam saja la kerja mrk sampai bila balik KL muka terbakar semacam! Kami turut membawa dua anak buah yg sebaya Ahnaf & Afiqah iaitu Arif & Syuhada....layan jer lar....saya? cukuplah jd minah pacak sambil nyum...nyum ais krim.....



Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•8:13 PM
Dah masuk minggu kedua cuti sekolah. Biasalah, cuti sekolah ni lah musim orang buat kenduri kahwin. Hari Raya Haji kedua, kami memenuhi jemputan Ust Rahim & Kak Yam, perkahwinan puteri sulung tunggal mereka, Shahida (Kak Long) di Kota Sarang Semut, Kedah. Biasalah, sibuk dgn makan2 & menyembang lupa nak snap gambar, tambahan masa kami sampai pengantin ada sesi bergambar, so tak nak la kacau....apapun Selamat Pengantin Baru diucapkan kpd Kak Long & suami, semoga dilimpahi rahmah wa mawaddah dlm rumahtangga kalian....



Biasalah...dah alang2 sampai ke utara mesti nak ronda2...Suami dpt idea nak ke Sg Petani pekena Radix Fried Chicken keluaran HPA Industries...ok jugak...ramai bercerita ttg RFC ni....rasanya ok....ayam organik yg mmg tak was-was utk di makan, walaupun tidak se'gah' KFC namun kita patut berbangga krn HPA merupakan syarikat bumiputera pertama mengusahakan restoran makanan segera di Malaysia.


Bahkan di Sg Petani byk sungguh saya lihat logo HPA. Dengan stokis dan pejabat jualannya merata tempat, restoran organik, kedai buku, pusat multimedia bahkan kalau tak silap saya HPA juga mempunyai sebuah hotel. Tahniah diucapkan kpd Tn Hj Ismail (Pengarah Urusan HPA). Beliau contoh usahawan yg konsisten dgn perjuangannya. Walau pernah mengalami jatuh bangun dunia perniagaan beliau tdk pernah berputus asa (sedih sbb sesi temubual dengannnya pd thn lepas terpaksa dibatalkan last minute krn beliau ada urusan di KL!)

aik, masa bila pulak berposing ni...sah kerja kakak dia...

mini playground...blh la mak ayah mkn sambil jeling2 anak bermain...
Beliau juga dikenali sbg seorang yg dermawan, mudah menyumbang untuk kerja2 Islam, mungkin itu salah satu sebab perniagaannya bertambah maju sekarang, alhamdulillah. Semoga ramai lagi usahawan bumiputera kita mengikuti jejak langkah beliau. Nak berjaya kita perlu membuang segala sifat yang sinonim dengan usahawan bumiputera, tak begitu?