Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•6:47 PM
Klise sgt bunyinya tajuk ni kan? Tp saya nak jgk bgtau yg dua tiga menjak ni saya terlalu sinonim dgn istilah tu....hmm....alahai....

Nasib baiklah penulisan blog tak sama mcm penulisan magazine yg ada deadline, tatabahasa, ejaan kena betul dan mcm2 lagi tu...kalau dak, mmg berbulan la NAC ni bersawang rasanya!

Kesibukan brtambah krn 'deadline' tertentu yg perlu saya kejar. Komitmen di ofis & rumah tak pernah selesai. Tambahan pula saya perlu menyiapkan bhn utk Muslimah utk 3 bln, dan skrg nampaknya pc di rumah saya sentiasa menyala sepanjang malam dan sambil tersengguk2 saya menyiapkan artikel2 ke Muslimah sblm Kak Nik bising...

Tiada apa yg ingin dibicarakan cuma ada sedikit kisah yg saya & suami baru mengetahuinya hari Isnin lalu. Balik sekolah dgn cerianya Awatef menunjukkan RM4.00 kpd abahnya. Hasil jualan sticker katanya. Ooo...baru saya tahu kenapa dua beradik tu rajin benar membeli sticker di kedai. Rupa2nya mrk ceraikan sticker2 tersebut dan jual kpd kawan2 di sekolah. Rupa2nya bkn mrk berdua saja, ramai lg pelajar puteri yg bisnes mcm tu!
Suami tanya brp adik jual? Ada yg 20 sen, 30 sen dan yg besar 50 sen. Saya tak galakkan krn kasihan dekat kwn2 nya, mesti mrk menggunakan wang belanja yg diberi ibubapa. Suami bertanya lg, "mcm adik jual?"..."Taburkan je atas meja, kwn2 pun datanglah..." Aduh...mana plk la dia dpt teknik ni? Maknya jual jubah je...tak pernah pula mengajar cara bisnes....rupa2nya diorg ni ada agenda sendiri pulak....


Satu hari saya tanya pulak anak Kak Nik, Dikman yg sekolah sama mrk. "Iman pun ada jual sticker jugak ke?" Dgn selamba dia jawab, "Ha ah, sticker Upin Ipin..." Isk...isk...rupa2nya umi dgn abahnya pun tak tahu! Samalah kita Kak Nik oii...like father mother, like daughter! hua...hua...hua...






Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•9:54 PM
Saya pernah posting ttg anak2 angkat saya kan? Sapa lagi kalau bkn kucin2 tuh...


Nama blog bisnes alih2 byk citer kucin jer...nak wat camne...

Dlm satu entri saya ada bercerita pasal baby angkat kami, si Baby Dear, kami tak bela cuma anak2 akan ambil utk main2 saja. Dan suami saya yg tak minat pun akhirnya jadi terlebih, dia kata dia nak jaga kucing tu , itu dia punya....

Baby Dear ni comel, ada keturunan Parsi kot sbb bulunya kembang. Ibunya kucing jalanan, jiran2 yg beri makan, tp saya tak suka si ibu ni sbb garang, suka gaduh dgn kucing2 kami...

Setelah diberitahu oleh Afiqah yg dia adalah ibu Baby Dear, saya pun layan la dia makan, sbb dia dlm pantang...kena byk susu utk diberikan kpd anaknya...

2-3 bulan, Baby Dear tu pun membesar & semakin comel. Kdg2 je dia ada di luar rumah kami. Hujung minggu anak2 saya bawa masuk ke rumah, bermain2 dgn mrk.

2 minggu lps dia sakit mata. Kesian pula saya tgk, wlpun bkn kucing kami, tp naluri tu rasa belas sgt tgk matanya yg bengkak & berair. Kebetulan Mayau pun sakit mata juga. Spt biasa si Abg Ahnaf bersyarah, takkan nak biarkan mrk sakit, mrk pun makhluk Allah juga...

Petangnya kami bawa ke vet...mrk diinject dan diberi ubat...kosnya?....Biarlah rahsia!

Seminggu kmd, keadaan mrk ok. Tp Baby masih tak berselera. Yg kami geram, bila dia nak menyusu, ibunya mcm tak nak bg je...menyondol2 dia kat badan ibunya...

Jumaat lepas, ketika mengangkat kain di jemuran, saya perasan hampir 2 hari dia tak dtg. Mungkin dia tak nak masuk kot, kata hati saya.

Hari Sabtu, (18/07), pun bayangnya tak nampak. Si Ibu je yg mengendeng luar pagar, minta saya berikan makanan agaknya.

Saya tanya anak2 saya, mrk pun tak nampak. Saya syorkan Ahnaf cari kat luar. Ketiga2 beradik mencarinya di luar. Tdk lama kemudian, Ahnaf membawanya masuk.

"Umi, dah dua hari Tok Wan (jiran) kata dia tak bangun. Terbaring je. Ahnaf meletakkan di lantai. Dia terkulai. Dadanya berombak. Sayu saya lihat keadaannya. Ahnaf meminta kami membawanya ke klinik. Hati saya kuat mengatakan yg dia sdg nazak...

Stlh berbincang dgn suami, kami bersetuju utk membawa ke klinik, ttp bkn utk rawatan, cuma ingin bertanya kondisinya, nasib bdk2 faham...saya cuma pergi dgn suami, naik motor shj sbb sudah lewat ptg...

Setibanya di klinik, Dr mengatakan, "it's very bad," benarlah telahan saya. Stlh berbincang, Dr mengesyorkan diberikan glukos. Jika warded sekalipun, peluang utk sembuh tipis sgt...

Kami membawanya pulang. Keadaannya masih lemah. Saya bersama Ahnaf & Afiqah menyuapkannya glukos, alhamdulillah dia mahu menerimanya.

Saya dpt merasakan ketika kami menyuapnya, baru keluar suaranya yg halus (umpama mengadu kesakitannya). Dan satu ketika, seolah dia mengerang dan ...dua minit slps itu dia sudah tdk bernyawa...

Anak2 menerima kehilangannya wlpun air mata msg2 menitis.

Saya teringatkan ttg charge yg sempat saya tanya tempohari:-

Registration - RM50
Drip - RM 50
Medicine - RM 50 - 70
Warded RM50 perday

Rasanya saya mula rasa serik utk menjaga kucing2 lg. Wlpun baru mula jaga, tp mmg rasa kasih sgt pd mrk. Ia satu perasaan halus yg sukar digambarkan. Saya katakan pd suami & anak2 cukup lah 2 ekor yg ada tu sbb pedihnya perasaan bila kehilangan mrk.

Rasa bersalah antara naluri kemanusiaan & tanggungjwab...tdk hairanlah melihat kucing2 berkeliaran krn tiada siapa yg sanggup utk membela mrk. Saya terbaca papan tanda di klinik haiwan tersebut mengenai pengkasian kucing yg disertakan keterangan dr Jabatan Agama mengenai hukum kasi, bertujuan utk mengelakkan lambakan haiwan2 yg tdk diingini...

Utk menenangkan perasaan anak2 saya mengatakan, "Doakanlah spy kita ada duit byk spy kita tak teragak2 utk merawat kucing2 ini dr awal..." (yelah, pasti semua org tak terfikir utk melakukan rawatan rutin utk haiwan peliharaan dlm budget bulanan mrk kan? Seorg jiran saya memperuntukkan hampir RM600 sebln utk rawatan kucingnya!)
Dan sehari dua ni msg2 sayu bila pandang tmpt landing Baby Dear....fuh....










Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•6:31 PM
Kawan saya bercerita tentang kawannya (brp byk kawan daa...). Kisahnya kwn dia pening tengah cari pengasuh. Maklumlah anak dah lima (sekolah dua orang). Dia kecewa sebab pengasuh lamanya minta RM700 utk 4 orang anak.
Menurut kawan saya ni, menangis2 dia bercerita masalahnya. Ye lah, gajinya bukan 5-6 angka. Terbeliak dengar RM700 utk pengasuh anak, belum masuk yuran sekolah, rumah, kereta, bil...bla....bla....
Dia tak pernah tukar pengasuh. Sejak dari anak sulung lagi. Terkejut juga dia dgn permintaan pengasuhnya tu. Akhirnya, selepas berfikir panjang, dia menghantar anaknya ke nurseri kawannya dengan bayaran cuma RM500. Ok la tu utk 4 org.
Rupa2nya si pengasuh tadi dtg ke rumahnya dgn seorang besfrennya. Siap frennya tu sembur2 kwn saya...tak bertimbang rasalah....bla...bla...
Macam2 manusia ni kan. Difahamkan pengasuh itu baru sahaja berpisah dgn suaminya. Terhimpit dgn masalah peribadi dan kewangan, org lain dijadikan sasaran. Dari mengharap RM700 utk menampung sewa rumah, akhirnya semua lesap melayang. Satu habuk tak dapat!
Sepatutnya, bila sudah lama berurusan sepatutnya ada give & take. Jgn cuma fikirkan masalah diri sendiri. Bkn dia seorang perlukan duit, org lain pun sama. Kalau dr awal dia bertimbangrasa mesti kawan kpd kawan saya tu tak terus cabut mcm tu je...
Mencari pengasuh anak mmg memeningkan. Saya bersyukur krn dikurniakan pengasuh yg tak bermasalah. Ketika mula dpt anak sulung dulu, Ahnaf dijaga pengasuh yg kami panggil 'opah'. Alhamdulillah, cukup mudah berkira dan anak2nya pun sgt pandai melayan budak2. Semasa sorang dia minta RM180 (thn 1997). Bila ada baby baru kami menganggarkan RM360 tp dia cuma minta RM250 je. Dan bila tambah 3, dia minta RM350 je..itupun dia cakap, "Ikut hangpa la...kalau tak dak duit hangpa bg RM300 pun takpa...." Tp sendiri mau ingatlah, takkan nak jawab, "Ok, kami bg RM300 je lah..." Nampak beno tak berbahasa....hihihi.....(Masa tu standard dah RM400-RM450 utk 3 org anak)
Mmg opah & family baik sgt2. Bila susu Afiqah habis, ada note kat lampin kotornya, "Susu Anje habis." Anje panggilan manja utk Afiqah masa tu...!
Dan bila dia tdk berkira dan melayan kami spt anaknya sendiri, hubungan kami jadi begitu rapat. Maklumlah, masa tu kerja saya tak menentu. Ambik malam tu biasa la..Bila out station budak2 tidur situ, dia kata tak payah ambik. Dan jd amalan kami juga setiap hujung tahun kami memberikan 'saguhati' pd Opah. Yelah kami suami isteri dpt bonus, apa salahnya panjang2kan pd Opah juga...(tp bkn sebulan gaji la).
Kami juga selalu membelikan mcm2 makanan dan buah tangan utk mrk sekeluarga. Lagi satu saya suka tgk didikan dia pd anak2nya. Walau tak sesenang mana, anak2 cukup faham situasi keluarga. Walau duduk rumah pangsa 2 bilik dgn bilangan 7 anak (2 org dah kawin, duk asing), akhlak mrk cukup terpelihara. Mungkin kasih sayang yg ditunjukkan opah dan tok wan membuatkan mrk tdk mencari hiburan di luar.
Selepas berpindah ke Gombak, kami masih menghantar Awatef (masih baby) ke Keramat. Suami yg hantar sorang sbb saya kerja di Gombak. Kami siapkan bakul dlm kereta. Kalau dia menangis suami berhenti kereta, beri susu. Kiranya berbulan jugalah suami saya jd bapa mithali...hehehe....
Kini walau dah 5 tahun anak2 tak lagi duduk dgn opah, hubungan kami masih rapat. Opah masih menjaga cucu2 jiran, tp dah tak ramai sbb kesihatannya dah tak mcm dulu. Dan, paling menyedihkan apabila Tok Wan Nan pergi menyahut panggilan Ilahi pd 20 Februari lalu.
Semoga Allah menempatkannya di kalangan hamba yg soleh....Amin...
Kami akan memastikan agar hubungan ini akan terus berkekalan. Salam rindu buat Opah Som sekeluarga...pst...Cik Su bila nak kawin...he..he..he...
Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•12:15 AM
Semalam 07.07.2009 birthday kakak, Nur Afiqah yg ke-10. Dia dah besar, so takde la demand apa2. Cuma kami saja nak celebrate anak beranak, kami membelikan sebiji kek, crab stick & nugget utk juadah ptg semalam.
Patung Barbie ni la penyebab ada yg terasa!

Sampai rumah kami pun wish la hepi birthday padanya. Sambil tersipu2 dia ucap terima kasih.

Saya sibuk di dapur menggoreng nugget2 itu. Tak lama kemudian suami beritahu adik, 'Awatef tak ada. Saya suruh dia cari. Afiqah beritahu dia ada dalam bilik, menangis! Lor...knp pulak? Suami saya bertanya, rupa2nya dia sedih sebab kek kakaknya cantik, kek dia dulu bunga2 je...


He eleh...sensitip benor minah sorang ni...Akhirnya masa potong kek tu suruh la dia potong skli...barulah senyum...dan spt biasa, setiap kali birthday sesiapa, yg paling kecoh si hero tu lah...siapa lagi kalau bkn Afwan..(skrg sibuk gelar dirinya 'Bio-Nik')
Punya la kecoh dia sampai tak sempat nak letak kek tu elok2, sibuk suruh buka kotak & dia nak potong
Lps makan terkejut saya tgk si Manja Uteh, habis hitam berdebu badannya. Entah dari mana dia datang, dgn sapa dia bercanda kat luar sana entahlah. Betul kata Kak Yati, agaknya dah ada pakwe!
Sambil snap gambarnya, saya membebel kat dia, tgk lah...duduk diam, tunduk...takutlah tu...Malasnya saya nak mandikan lagi, baru hari Sabtu lepas saya mandikan, dahlah masa mandi suara dia dengar satu taman! Manja...manja...

Tengoklah...tgn punya hitam...

Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•6:47 PM
Happy Birthday utk anak dara Kak Ain (Better homes and garden). Disebabkan tak boleh nak pos kek2 ni, jadi saya mengirimnya menerusi alam maya jer.....heheheh......

Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•8:04 PM



Saya sibuk berjual, depa dua beradik berposing rupanya!

Dunia kanak-kanak penuh kegembiraan. Mrk cuma berfikir soal main dan ada keluarga yg menjaga mrk. Mrk ketawa ketika gembira dan menangis jika bergaduh, sakit atau tak dapat apa yg dihajati. Mrk ketakutan jika tiada ibubapa di sisi. Selebihnya masa mrk dihabiskan dgn aktiviti yg menceriakan.
Mrk belum lg mengerti erti kesusahan hidup. Tekanan menghadapi peperiksaan spt yg tlh dialami kakak dan abg2 mrk. Yg mrk tahu, bila pergi ke kedai, dapat beli ais krim atau gula2, sudah memadai.
Mereka belum menghadapi zaman remaja yg penuh cabaran, dunia mahasiswa yg menekan emosi dan alam pekerjaan yang menuntut berbagai dugaan dan tekanan.

Ketika dia mula memasuki tahun 1 ('Awatef) saya kata pd suami saya, "Dah besar dia. Rasa mcm baru smlm dia baby. Rasa mcm tak nak je bg dia besar..."

Sebabnya? Dia manja, lemah lembut & sensitif. Merenung redup matanya, menyejukkan jiwa kami. Pantang sesiapa naik suara, dia menundukkan wajahnya. Ada air jernih bertakung di kelopak matanya.

Ketika bersekolah tadika dulu, dia sering menyebut nama guru2nya. Mjd tabiatnya bila tiada murid2, dia akan duduk di sebelah guru dan bercerita macam-macam. Bila masuk darjah satu dia masih berperangai begitu, hingga mjd 'isu' oleh si kakak dan abang, "Umi, adik ni mengadalah, dia peluk ust Solehin!" Si abang mengadu.

"Tak boleh la dik....masa tadika boleh lah, cikgu perempuan bolehlah, ni cikgu lelaki, tak eloklah..." Terang saya.

Mungkin sifat manjanya mjd kan dia tak dapat membezakan situasinya kini. Si kakak pula mengadu, "Adik ni semua benda nak bawak sekolah bagi cikgu, sampai gelang2 manik Umi pun dia bawak ke sekolah, bagi Cikgu Asiah, seronok kena cium la tu!"
Oh....baru saya tahu kenapa rajin benar dia bawak brg2 ke sekolah, cikgu cium rupanya!
Itulah jiwa anak-anak. Suka bila diberi perhatian. Bila melihat giginya patah dua minggu lepas, hati saya terdetik, ini satu lagi petanda proses kematangan usianya. Dia semakin membesar. Tidak lama lagi akan memasuki tahun 2 pula. Apakah dia terus-terusan manja begini? Setiap petang dia akan menelefon saya di pejabat. Dgn kata2 manjanya yg pasti akan diakhiri,
"Bye Umi, I love U".
Selalu jugak suami saya mengusik, "Siapalah agaknya suami adik nanti, camne lah agaknya dia jaga adik." (Walaupun ada seorang adik, panggilan 'adik' masih lekat pdnya!).
Ketika harijadinya saa membelikan set pari-pari padanya. Seronok sangat dia. Setiap kali lepas main, dibungkusnya mainan tu, tabiatnya mmg begitu menghargai pemberian orang. Saya kata pd suami, "Biarlah dia teroka zaman kanak-kanaknya (suami bimbang sbb dia kuat berangan!). Kita kena layan dia sesuai dgn usianya. Ia akan menjadi kenangan bila dia besar nanti. Zaman kanak-kanaknya takkan berulang..."
Begitu, macamana sikap saya bila mrk dewasa besar nanti ye? Bagaimana perasaan ibubapa di saat melepaskan anak di tangan orang lain? Mungkin mak lebih memahami kerana telah melepaskan 9 orang anak perempuannya kepada orang!