Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•8:23 PM

Penyakitku menyerang kembali! Apalagi kalau bukan penyakit M......! Heheheh.....akhir2 ni terasa malas dan mood mcm tak de je nak post apa2...Mungkin penat sbb jadual yg padat sepanjang hari dan hari minggu. Tambahan masalah mata saya yg amat sensitif jika mengadap pc lama2. Ditambah pula dengan server yg 'gelong' akhir2 ni...

Semua org ada perasaan ni kan? Rasanya tak salah sekali sekala kita bermalas2an. Ya lah, bila setiap hari kita asyik sibuk je sampai takde masa utk diri sendiri, sekali sekala kita nak jgk privacy kan? Tp walau malas mcmanapun, kerja2 di ofis dan di rumah kena dibereskan, walaupun bdn mcm melayang2. Boleh gak settle kan beberapa perkara walaupun fikiran merewang2 entah ke mana...hish...teruk tul...

Blk kerja dgn selambanya saya cakap kat Mr Anis, saya tak ada idea merangkap mood nak masak apa2. Dia pun tak kata apa2, dia pun buntu gak kot tak tau nak makan apa. Jam dah menunjukkan pkl 6 ptg, sblm Maghrib kena settle bab makan sblm sibuk plk dgn urusan mengaji & budak2 buat kerja sekolah. Sambil mengangkat kain di jemuran, saya biarkan dia buat keputusan....susah2 sgt beli je nasi pattaya kat restoran seberang jalan depan rumah kami....senang cerita...

Jam 7.15 mlm pintu rumah diketuk, hmm....Pak Cik Domino sampai.....selesai masalah....

Chicken lasagna


Lupa namanya...hmm..sedap...ayam panggang & black pepper souce

Seafood pizza

Meat Mania


Alhamdulillah, sejak kempen boikot barangan Disember 2008 lalu, sepanjang tempoh itu kami tidak lagi menjamah Pizza Hut dan seandainya Domino juga mempunyai masalah lain, boleh la bagitau kami ye...takpe...Zan Pizza, Pah Pizza kan ada....tak pun buat sendiri jer guna roti Arab lagi spesel....

Satu ketika pernah seorg teman (ala2 bos...lelaki) mempelawa utk belanja KFC. Saya saja bertanya, tak boikot ke? Dgn selambanya dia kata owner KFC org Melayu Johor la....bla...bla...Saya kata ia tetap bayar utk jenama KFC (francais) ke Amerika. Tp macam2 lah jawabnya siap perli lagi ke semua brg Amerika saya tak pakai?

Mmg isu boikot ni sudah lama, tp saya katakan pdnya saya rasa bersalah jika makan di blkg anak2 saya (tanpa pengetahuan mrk) sedangkan semasa pencerobohan Amerika di Palestine hujung tahun lalu, setiap hari mrk menceritakan perihal kempen boikot ini kpd kami. Utk menjaga hati si bos tadi saya katakan..."Kalau tak boikot pun, simpan je lah niat utk berjimat..."

Wlbagaimanapun seandainya ia tdk menjejaskan kita pd saya ia terpulang kpd individu. Sejauh mana keprihatinan dan sensitif kita pd isu Palestine ini. Di peringkat awal kempen ini ada badan yg menyeru agar ia dilaksanakan utk tempoh enam bln sahaja. Ttp jika mampu utk tempoh yg lebih lama, lg baik!


Kembali ke penyakit M saya tu, selain itu saya juga sibuk dgn persiapan terakhir utk jualan di Muktamar PAS di Stadium Malawati pd 5-7 Jun nanti. Saya akan menjual jubah2 , gaun kanak2 , T-shirt labuh wanita dan beberapa barangan lain. Kebiasaannya, muktamar menjadi medan bg mrk yg memakai busana muslimah utk mencari koleksi jubah krn terdapat banyak gerai menjual pakaian di sana. Bayangkan, sebanyak 500 gerai jualan disediakan!

Ini merupakan kali pertama saya melibatkan diri dlm jualan menerusi program besar. Biasanya program kecil2 je....doakan segala urusan dipermudahkan ya! Kini saya cuma menanti stok pakaian dari tailor2 saya yg akan siap dlm minggu ni.

Ahad lepas saya bersama para model tlh menjalani sesi shooting NAC di Gombak. Persediaan utk 2 bunting & 1 banner NAC. Yg sekeping ni dr kamera saya...dr profesional photographer, Mr Fredo, CDnya masih di opis pakwe saya...



Dan...nampaknya cuti sekolah ni budak2 akan berkurung lg la...Sabtu Ahad baru bawa mrk ke booth NAC dan selepas tu duk rumah je la...Umi tak tau nak bawa ke mana....melainkan ke Pet House lagi!


Dan....blog ni pun akan zzzz ...kembali.....to be continue after 8th!

Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•2:18 AM

Dalam satu artikel saya ada membaca, salah satu cara untuk menghilangkan tekanan ialah dengan memelihara haiwan peliharaan.



Ya...memang betul...sejak saya memelihara dua ekor kucing ni, menjadi amalan saya mesti melayan mrk setiap pagi. Kebiasaannya sebelum makan pagi saya suka lihat gelagat mrk mengiau2 kelaparan. Dengan bulu yang cantik gebu, saya akan pangku dan mencubit2 pipinya...hmm..geramnya....





Melihat aksi mereka bermain2 mmg mendamaikan. Boleh ralit dibuatnya. Selain Manja Uteh & Mayau Oyen , kami ada seekor anak kucing angkat. Disebabnya ia masih mempunyai ibu, jadi anak2 saya akan mengambilnya utk bermain2 saja dengannya. Kami namakan, Baby Dear. Lucu bila suami saya kata dia nak kucing ni, nak jaga, "Ni abah punya..." Aik...bila pulak dia jadi peminat kucing ni? Nampaknya dah terkena penangan saya!

Baby Dear

Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•1:07 AM
Kejadian semalam, lawak ada, tragis pun ada..Kisahnya, ptg semalam kami menerima panggilan telefon menyatakan seorang teman ditahan polis kerana disyaki menaiki motor curi. Motor EX5 itu pernah dilaporkan hilang oleh seorang pengadu pada tahun 2004.
Dipendekkan cerita, ia adalah motor kami yang suami saya beli menerusi pejabat lamanya. Kami sempat menggunanya hampir 4 tahun. Tahun lepas kami membeli sebuah motor baru. Suami saya tak menjual EX5 itu sebaliknya diberikan kepada seorang temannya, Z.

Kebetulan si Z berulang dgn van syarikat ke pejabat, jd EX5 itu cuma duduk diam di rumahnya. Kebetulan juga motor si S dah tak berfungsi, jadi dia pun pinjam EX5 dr Z.

Semasa dia parking motornya, tiba2 datanglah pegawai polis menahannya. Terkejut la kawan saya ni. Dia dibawa ke balai polis berhampiran.

Semasa kami menerima berita tersebut, saya dan suami menghadiri satu majlis pelancaran di Palace of Golden Horses di Sri Kembangan. Slps maghrib saya pulang ke rumah sebaliknya suami terus ke balai utk mengurus hal si S...Ia tdk dapat diselesaikan krn laporan polis di buat di balai polis Shah Alam. Jam 10 malam mrk berlepas ke Shah Alam menaiki jip polis!

Walaupun suami membawa geran motor tersebut, masalah masih belum boleh diselesaikan. Stlh berbincang, jam 1.00 pg baru beliau dibebaskan dengan jaminan polis.
Suami tiba di rumah hampir pkl 2.00 pg. Hari sebelumnya beliau pulang jam 3.00 pagi kerana mempunyai urusan selama dua hari di Pahang dan Johor.
Selain iktibar supaya berhati2 dgn segala kemungkinan, apa yg menarik ingin saya kongsikan di sini ialah nilai persahabatan antara mereka. Sejurus mendapat panggilan, mrk memanjangkan kpd sahabat2 yg lain. Mrk berlima dan dua abang kandung S bersama2 di balai polis sehingga jam 1.00 pagi. Bersama2 berurusan dengan pegawai polis. Tiada istilah letih atau urusan keluarga yg membuatkan salah seorg dpdnya pulang ke rumah. Sebaliknya menunggu sehingga segalanya selesai.
Kesimpulannya, ketika susah, yg datang menghulurkan bantuan kpd kita, dialah 'sahabat' sejati. Sebaliknya berhati2 dgn mereka yg menghimpit kita ketika kita senang!
Bravo utk Zali, Champ, Midun & Bob...
Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•1:14 AM
Melihat kpd keadaan laman yg 'beku' hampir seminggu ini saya gagahi juga menitipkan kata-kata utk posting terbaru ini. Hampir seminggu saya biarkan ia kaku, bkn sengaja ttp byk perkara yg perlu diselesaikan. Mungkin entri kali ini merangkap 2 dalam 1...bermakna minggu hadapan pula baru saya update!
Bkn bermakna saya tdk menjenguk blog saya ni, cuma bersihkan saja, mengisi dgn benda baru masih belum berkesempatan. Begitu juga dgn blog rakan2, adakalanya saya cuma sempat membaca tajuk sahaja, terpaksa hold dahulu krn byk perkara yg perlu saya selesaikan dahulu...
Seminggu ditinggalkan dgn penuh peristiwa. Jika minggu ini org bercerita pasal Hari Ibu, saya belum sempat menitipkan apa2. Mcmana pun ingin juga mengucapkan terima kasih kpd 'lover' yg menghadiahkan digital Quran dan......muah.....
Mengenai Hari Ibu, saya tlh mengalami dua peristiwa yg akan saya rakamkan utk posting kali ini. Pertama, kejadian pd minggu lalu. Kami sampai ke rumah lbh kurang pukul 6.00 ptg. Suami menghantar saya dulu krn dia mahu menghantar pesanan pelanggan di kawasan perumahan kami.
Saya membuka gril, tetapi pintu kayu pula dikunci dari dalam. Saya ketuk berkali2 (tiga org anak saya pulang pukul 4 ptg, dihantar rakan teman saya). Saya mendail nombor rumah, hampir 10 kali, masih tak berjawab. Hingga suami pulang hampir pukul 7 mlm. Dia melakukan perkara serupa, masih tiada respon. Saya menyuruhnya membuka gril pintu dapur (biasanya kalau tidur, mrk tidur di bilik belakang).
Suami ketuk berkali2, masih tak berjawab. Dia mencuba membuka tingkap nako di dapur. Prang....cermin kaca berderai....dan jarinya luka terkena cermin tingkap. Darah keluar dgn byk, tanpa henti.
Azan maghrib berkumandang. Darah tidak berhenti2 di jarinya. Dia mula menghidupkan suis motor. Mengajak saya solat maghrib dulu di rumah kakak saya. Langkah terakhir saya mengetuk pintu hadapan dgn kuat. Tidak lama kmd, ternampak bayang seseorg membuka pintu. Sambil terkulat2 menggosok mata.
"Mata dgn telinga adik macam kosong. Tak dengar umi ngan abah ketuk..." ujar Awatef yg terdengar ketukan saya.
Suami meluru ke dapur, mencari kain utk membalut jari yg darah masih terus menitis. Saya menjenguk di dlm bilik blkg...seorg tidur atas katil, seorg di bwh ....siap bentang tilam & pasang kipas lagi! Terpaksa dikejut krn tidak sedar kepulangan kami!
Dipendekkan cerita, mlm itu suami ke klinik dan doktor melakukan burning dijarinya utk menghentikan pendarahan.....melayang RM120!
Dan minggu ini dua hari dua org anak dara saya tu tak ke sekolah. Kedua-duanya demam sejak malam Ahad lalu. Untuk keselesaannya, mereka mahu tinggal di rumah. Jika ke rumah kakak saya, ramai budak2 kecil katanya. Panas & bising katanya (mungkin bila badan panas mrk tak selesa dgn suasana begitu).
Saya menyediakan makanan dan selepas menghantar saya, suami akan pulang ke rumah menguruskan mrk. Kebetulan tugas suami saya yg byk berulang antara Jln Pudu dan Gombak dan tdk terikat dgn masa memudahkannya utk menjenguk mrk. Tgh dia akan menjenguk semula dan pergi semula dalam pkl 3 ptg.
Semalam (Isnin, 11/5) Awatef menelefon saya. "Ummi, adik nak minum milo".
"Kakak mana?", soal saya.
"Kakak tidur."
Saya mengajarnya membancuh milo dlm botol, senang, mengikut sukatan.
Inilah dilema ibu bekerjaya. Walaupun pd hari ibu lalu (Ahad) kami telah membawa mrk ke 'Pet House' ttp ketika mrk terbaring saya cuma merawat mereka menerusi telefon. Namun saya bersyukur krn mrk begitu berdikari. (Saya rasa kalau saya yg demam, saya lebih meragam!!) hahahah!!!!
Seandainya tugas / kerjaya saya tdk melibatkan cabang dakwah, mungkin saya akan mengorbankan kerjaya saya. Biarlah suami yg mencari rezeki dan dia tdk perlu bersusah lg menguruskan anak2 ketika ketiadaan saya. Tetapi...ini jln yg saya pilih dan suami merestuinya. Menurutnya, anak perlu dilatih erti pengorbanan dan faham perjuangan ibubapanya.
Dan...saya akui...Alhamdulillah, anak2 begitu memahami tugas dan perjuangan kami. Kesannya, anak-anak saya begitu mudah ditinggalkan bersama ahli keluarga atau keluarga mertua, tanpa sebarang ragam krn mrk faham tugas kami...Doa kami, semoga Allah merestui perjalanan hidup kami.
Maafkan Umi, terlalu byk kekurangan yg ada pd diri Umi. Umi akui...Umi cuba utk menjadi ibu yg terbaik, walaupun terlalu byk ranjau yg perlu dilalui....
Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•12:10 AM
Dua benda yg membuat saya mengigau ....hahaha!!!!

Yg no 1 ni 3-4 bulan nanti boleh la kot....(Music Express pun baru pakai setahun!! hua...hua...)

Yg no 2 ni ....3-4 thn lagi la kot....hehehe...(WHA tu pun baru je habis hutang bank...takkan la nak menambah lg! Bg la peluang kami nak honeymoon dulu!!!!

Teruk tul saya ni!!! (saja nak release tension...)

Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•6:28 PM
Minggu ni kita bercuti tiga hari termasuk Hari Pekerja yang jatuh pd hari Jumaat. Jumaat tu saya hanya duduk di rumah membuat rutin biasa membasuh, mengemas, mengemop dsbnya. Kebetulan 3 orang tu tidur di rumah kakak saya, jd tak lah sibuk sgt saya.

Keesokannya, 2/5 kami bertolak ke Sg Rambai, Melaka menghadiri perkahwinan kawan opis lama dulu, Kak Suria Janib (pen. pengarang Dewan Masyarakat). Kami sampai tepat pukul 12.30 tgh. Dia tgh bersiap masa tu. Saya tak nak menganggu dia, walaupun riuh mulutnya nak berceloteh dgn saya sedangkan mukanya sedang disolek!

Kami sekeluarga menjamah nasi kenduri...hmm..berselera saya mkn lauk moden & Jawa ini. Sdg makan saya disapa seseorang, Normi rupanya! Juga geng ofis lama dulu. Dia dtg dgn husbandnya (Din, yg cool sokmo) dan 3 orng anaknya termasuk baby yg baru berusia 3 bulan.

Dr kiri, Kak Ana, Normi & baby, den dan anak Normi, Irfan....muka msg2 toya...panas!

Kami berbual2. Maklumlah hampir 4 tahun tak berjumpa. Tidak lama kemudian seorang lg sahabat tiba, Kak Ruhana (bekas editor Muslimah) & Cahaya Rohani (jgn hairan tau, mmg nama betul dia!). Apalagi, kecoh la suasana, mcm reunion pula majlis tu. Masing2 bertukar cerita, anak masing2 pun dah besar2.


Selamat Pengantin Baru Kak Suria & Heddry


Apa yg dibualkan Abg Din tu (suami Kak Ana, orgnya pendiam tp sekali keluar blh tahan gak lawaknya!)

Mengikut perancangan awal ramai lagi yg nak menghadiri majlis Kak Su ni, tp last minute byk pula halangannya. Kak Zue & Sharbi masing2 kereta sakit.

Saya memang merancang awal utk menghadiri majlis ini. Maklumlah, saya merupakan org pertama Kak Su beritahu ttg berita pertunangannya. Sepanjang saya membuat research di DBP saya sering bertemu & berbual dgn Kak Su. Saya dah booking date ni dgn pakwe saya. So dia dah tahu awal bln Mei kami akan ke Melaka. Kebetulan adiknya yg bertugas di Maldives baru pulang dan keluarganya akan membuat BBQ pd sebelah mlm nanti..so nampaknya dr Melaka kami akan terus pulang ke Perak!

Balik dr kenduri kami singgah ke pekan Tangkak. Pekena Mee Bandung Muar, Otak2 Muar & Asam Pedas. Ini mmg stail kami kalau berjalan, mesti pekena makanan tradisi mengikut negeri yg dilawati.

Dalam perjalanan pulang saya menerima SMS dr Kak Su mengucapkan terima kasih krn kehadiran kami bg memeriahkan majlisnya. Begitu juga Kak Ana yg teruja dgn pertemuan ini. Saya juga bersyukur krn bertemu sahabat lama. Walaupun byk kali merancang utk membuat reunion, namun asyik tertangguh shj krn masing2 mempunyai jadual sendiri.

Ribuan terima kasih kpd 'my lover' krn sudi meluangkan masa menghadiri majlis ini. Saya menghargai apabila dia begitu menghargai sahabat2 yg berada di sekeliling saya (ini rahmatnya apabila kwn kita, kwn dia juga!). Pd saya jemputan perkahwinan adalah tanda kita menghargai sahabat kita, maklumlah menghadiri majlis yg bermakna bg dirinya, sekali dlm hidupnya. Rasa amat bersalah jika tdk memenuhi jemputan tanpa ada sebarang keuzuran. Pastinya kehadiran sahabat2 lama akan menambah kegembiraan dlm dirinya. Adakalanya kita mudah menulis & bercakap mengenai persahaban ttp bagaimana kita melaksanakannya?

Hati tersentuh dgn SMS dr Kak Ana, "K. Ana sgt sayang dgn grup kita semua, kita kawan dunia akhirat."

Kami sampai di Perak jam 8.30 mlm. Kali ni cukup korum 6 beradik suami saya. Mrk membakar ayam , udang, sosej, ikan dan mcm2 lg lah...(malu lak nak terkedek2 snap gambar!).

Seawal 7.00 pg kami pulang ke KL. Ahnaf ada tusyen jam 9.00 pg. Anak dara berdua tu bising sbb blk awal & tergendala rancangan mrk utk mandi sungai di depan rmh opah mrk. Suami saya dgn ringan mulutnya mengofer utk mandi sungai di KL ptg nanti. Apalagi, menuntut la anak2 dara tu....Waduh! pukul 5 ptg kami ke Alang Sendayu, Gombak pula. Siap bawak belon berisi air lg budak2 tu... Syuhada anak buah saya pun ikut serta (dari Melaka ke Perak kami bawak dia).


Acara baling belon anak & abah


Badan?....Huh...letihnya tak terkata. Ingatkan blh rehat hari minggu ni, rupanya full!! Apapun saya berasa puas krn dpt melegakan beberapa hati....Hati kawan, suami, mertua & anak2.....Alhamdulillah.....4 in one....