Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•9:33 PM
Sebelum memulakan bicara, saya lafazkan kalimah Assalamualaikum w.b.t kpd teman2 yang dikasihi....lama benar rasanya saya tdk menjengah blog ini...alasan biasa...busy...hehehe....dan antara lain, akhir2 ini saya mengambil keputusan utk ber'uzlah'...rasanya pada masa tertentu kita perlu bersendirian kan?

Dua minggu menyepikan diri rasanya byk cerita yg sudah ketinggalan. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ungkapan "Selamat Pengantin Baru" utk anak buah kesayangan Dzul Fadzlie Mohd Salleh & Afnis dan teman Muslimah, Nor Hidayah (empunya blog youmustthink.blogspot.com) & Rashid yg melangsungkan perkahwinan mrk pd 30 Mei lalu.

Anak buah saya ni membesar bersama kami selama enam tahun. Jadi hubungan kami sangat rapat, tambahan pula dia ni jenis gila2 & berkemahiran lawak antarabangsa sikit. Yang lucunya, dlm macho2 & gila2 nya di hari perkahwinannya dia menitiskan air mata di atas pelamin bila keluarga terdekat menepung tawar! Syahdu atau mungkin hatinya tersentuh melihat wajah2 org tersayang walaupun slps tu dia bkn duduk jauh pun....dpt org satu kawasan je....(Manjoi, Ipoh). Tapi saya amat mengenalinya....walaupun nampak mcm tu, sebenarnya jiwa dia lembut, sensitif.... (hmm...Chu kenallah Peli!)


Semoga berbahagia....Peli & Afnis

Ini anak buah yg kedua yg kahwin, kakaknya, Kak Yong baru dapat baby kedua, Uzair....(lupa nama penuh dia) 2 bulan....Saya ckp kat anak buah, pangkat saya dgn mrk ialah Chu dgn cucu saudara pula Uchu (depa ketawakan saa sbb tak nak ada Wan atau Opah di depannya. Perasan muda! )

Antara kesibukan kedua pula seperti yg sedia maklum, sepanjang muktamar lalu saya telah membuka booth. Walaupun hampir sebulan berlalu, saya nak jugak post kan di sini...hahaha...

Ia merupakan percubaan pertama saya. Sblm ini saya lbh tertumpu pd jualan kecil2an. Kebetulan ia diadakan di Lembah Klang, saya mengambil kesempatan. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan, walaupun sambutan sungguh sengit. Sebanyak 500 gerai mengambil bahagian (difahamkan ada yg tak buka sebab lokasi tak sesuai). Gerai pakaian usah cakaplah, mmg tumpuan muktamar pd pakaian. Cuma saya beruntung krn pakaian saya menggunakan jenama sendiri, jd pelanggan saya juga tersendiri. Paling mendapat sambutan Gaun Ai'syah....hasilnya di hari terakhir cuma ada sehelai berbaki...dan soalan cepumas yg byk diajukan pd saya ialah....."Kedai kat mana ye?....boleh beri bussiness card?"....Adus...
Ni nak berniaga ke, berposing?
Empat hari tiga malam sepanjang di sana, berbagai pengalaman baru saya tempuhi. Dgn dibantu pakwe saya (mcm chipsmore) dan dua org anak dara saya, kami benar2 teruja. Ribuan terima kasih diucapkan kpd dua pembantu bidan terjun saya, Natrah & Kak Ar yg tidak lokek membantu. Saya memperolehi pengalaman sbg usahawan. Saya mendapat kwn2 baru. Msg2 bertanya bagaimana 'sales' dsbnya. Tak kurang juga yg mengeluh jualan tdk memberangsangkan. Jelas kekecewaan di wajah mrk. Kwn sebelah gerai saya memberitahu seorg peniaga meminta doa dr suaminya (seorg ust) krn gerainya langsung tidak berjalan. Sayu saya mendengarnya. Inilah rencah kehidupan sbg usahawan, saya yg baru bermula belum lagi berhadapan dgn sepak terajangnya, sdgkan mrk?
Khabarnya, si Natrah dah syok berniaga. Siap plan nak ajak saya join sekali. Insya Allah ye Na...tunggu plan B akak pulak! Kah 3x...
Assistant bidan terjun...jage mare !
Bila berakhirnya muktamar 'Awatef bertanya saya, "Umi, kita tak buka kedai lagi ke?"
Walaupun hari pertama dia monyok semacam, boring agaknya, lama kelamaan dia seronok. Mana tak syok, sekejap beli air....sekejap beli itu lah...ini lah..
Badan memang letih. Setiap malam balik jam 1 pagi. Tapi, biarlah...ia kenangan dan latihan utk anak2 melihat bagaimana sukarnya mencari rezeki. Sbg upah, selesai berkemas saya belanja pakwe & daughters ke Restoran Mukmin, restoran makanan Cina Muslim bersebelahan De Palma Hotel, Shah Alam. Hmm....mablos....siap bertanya lagi si Awatef, "Bila kita nak ke restoran Mukmin lagi?". Insya Allah....sbb saya sendiri pun teringatkan masakannya!
This entry was posted on 9:33 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On June 25, 2009 at 7:03 AM , ain said...

Alhamdulillah...dipermudahkan Allah business jamilah!!! murah rezeki kan!!

 
On June 25, 2009 at 6:30 PM , Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

Terima kasih Kak Ain...rindu kat teman2 bloggers!