Author: Jamilah Aini Mohd Rafiei
•7:18 PM
Ahmadineejad merupakan Presiden Iran. Di samping kelantangan, keperibadiannya sering mendapat perhatian. Walaupun seorang ketua negara, kehidupannya juga seperti rakyat marhaen lain.
Ahmadineejad memang terkenal dengan kesederhanaannya. Antara bukti gaya hidup sederhana Presiden Iran yang paling digerunii oleh kuasa Barat ini ialah:

1. Saat pertama kali menduduki pejabat Presiden, Ahmadineejad menyumbangkan seluruh karpet pejabat yang sangat tinggi nilainya itu kepada masjid-masjid di Tehran, manakala karpet pejabat Presiden yang didudukinya digantikan dengan karpet biasa yang sederhana.

2. Di banyak kesempatan beliau kelihatan begitu ramah dan mesra dengan semua petugas pejabat, termasuk pekerja kebersihan pejabat.


3. Langkah pertamanya sebagai presiden ialah mengisytiharkan hartanya yang terdiri dari sebuah kereta tua Peugeot 504 tahun 1977 dan sebuah rumah sederhana warisan ayahnya berusia 40 tahun yang lalu yang terletak di sebuah desa terpencil di Tehran. Baki akaun bank dalam simpanannya pula sangat kecil dan satu-satunya wang masuk adalah wang gaji bulanannya .

4. Gajinya sebagai tenaga akademik di sebuah universiti tempatan hanya sekitair US$ 250.

5. Sehingga kini Ahmadineejad masih tinggal di rumahnya yang amat sederhana itu dan bukan di kediaman presiden.

6. Ahmadineejad tidak pernah mengambil wang gajinya sebagai presiden, alasannya ialah semua wang gajinya adalah milik negara dan dia bertugas untuk menjaga negaranya.

7. Satu hal yang membangkitkan rasa kagum kakitangan pejabat presiden ialah sebuah beg kecil yang sentiasa dibawa setiap hari ke pejabat yang berisikan sarapan pagi terdiri dari kepingan roti atau roti keju yang disiapkan sendiri oleh isterinya di rumah. Beliau dikatakan memakan makanan yang disediakan isterinya itu setiap hari dengan gembira dan mengenepikan kebiasaan menyediakan makanan khusus untuk presiden seperti sebelumnya.

8. Sebaik berkuasa, pesawat peribadi untuk presiden diubahnya menjadi pesawat kargo untuk berkhidmat kepada masyarakat dan untuk dirinya, ia meminta terbang hanya dengan pesawat biasa dengan kelas ekonomi.

9. Beliau boleh ditemui di pejabatnya tanpa temu janji dan protokol yang menyusahkan tetamunya.

10. Jika perlu menginap di hotel, Ahmadineejad hanya meminta disediakan bilik kecil kerana beliau tidak suka tidur di atas katil, tetapi lebih suka tidur di lantai beralaskan karpet dan selimut.

11. Ketika solat berjemaah, jika tiba lewat beliau tidak mahu diberi layanan istimewa, sebaliknya hanya berada di saf tengah atau belakang seperti jemaah lainnya.

12. Sebaik sahaja masuk waktu solat, Ahmadineejad terus menghentikan aktivitinya serta merta untuk mengerjakan solat biar di manapun beliau berada. Jika waktu solat tiba ketika beliau berada di atas jalan, beliau akan bersolat di atas jalan, asalkan ianya bersih.

13. Ahmadineejad juga tidak berkompromi dengan hukum dan larangan Allah. Beliau tidak mahu bersalaman dengan wanita yang bukan muhrimnya, cukup hanya sekadar menundukkan kepalanya kepada wanita sebagai rasa hormat.

Alangkah indahnya jika kita mempunyai seorang pemimpin seumpamanya....Wujudkah?
This entry was posted on 7:18 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On August 4, 2009 at 1:09 AM , ain said...

berbeza sungguh dgn pemimpin kita kan..???

 
On August 4, 2009 at 2:41 AM , Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

Sebuah negara yg aman bergantung kpd kepimpinan pemimpinnya...lihat saja Amerika ketika pemerintahan Bush dulu...bkn negara dia saja haru biru, dia juga mengharu birukan negara org...